Der er rigtig mange som kender ”Den Runde Stol” fra Wegner, som kommer i modellerne PP501 samt PP503, som blev introduceret i henholdsvis 1949 og 1950. Grunden til den store popularitet er, at stolen blev brugt under den første live tv-udsendelse af en præsidentvalgkamp i 1960. Det var et stort skridt for den danske designer, at både Nixon og Kennedy var placeret i hans stole, i én af de mest sete tv-udsendelse på daværende tidspunkt. Stolen blev simpelthen valgt til udsendelsen, da ejeren af tv-stationen samlede på danske møbler. Efter tv-udsendelsen blev stolen hurtig døbt ”The Chair” eller endnu bedre ” The Classic Chair”.

En af grundende til, at valget faldt på denne stol fra Wegner, er formentlig grundet det udtryk som stolene havde og stadig har i dag. Med Den Runde Stol / The Chair, er der tale om en stol som ifølge mange er ”Tilpas demokratisk” og man kan således vælge at sidde afslappende i den eller helt oprejst, men samtidig beholde en vis attitude overfor modparten.

Forskel på model PP501 og PP501

Forskellen på dit to modeller er simpel, og med PP501 får du en klassisk Wegner stol med flettet sæde, som man også kender det fra F.eks. Y Stolen. Med PP503 modellen får du en stol med polstret sæde, og herved betragtet af mange som det moderne valg, og med flettet sæde som det klassiske valg.  

Konstruktionen af PP501/PP503

Siden introduktionen tilbage i 1949, blev Den Runde Stol / The Chair produceret af tre stykker træ, hvilket især var grundet, at holdbarheden af armlænet ikke ville være særlig høj med flere stykker. Men selvom der stadig benyttes tre stykker træ i dag, så er der dog ændret på konstruktionen siden 1949, da man i dag anvender synlige samlinger imellem træet, som skaber en mere stabil stol (ses ved den synlige savtakket samling).

Historien omkring PP501 & PP503

Den stor interessen for Den Runde Stol blev slet ikke skabt i Danmark, og faktisk var det med indvirkning fra præsidentvalgkampen og pressens interesse i stolen. Pressen i USA begyndte hurtigt at kalde stolen ”The Chair” og senere begyndt man i England at kalde stolen for ”The Classic Chair”, hvilket simpelthen var grundet Hans J. Wegners fokus på ”traditionelt” materiale i en tid, hvor mange andre designere havde fokus på krydsfiner.

Skal man udpege en stol fra Wegner, som har haft mest indflydelse på hans egen karriere og dansk møbeldesign som en helhed, så vil mange pege på Den Runde Stol. Denne stol var nemlig med til at åbne mulighederne fra udlandet, for Wegner og danske designmøbler. Det var ligeså introduktionen af Den Runde Stol, som støbte samarbejdet med Carl Hansen & Søn, og således de mange flotte møbler under CH-serien. Under CH-serien kom Y-stolen også til, med et ønske om at lave noget ligesom Den Runde Stol, men blot med mulighed for mere fabriksproduktion (dog med samme holdbarhed).  

PP501 & 503 – Den Runde stol / The Chair (1949) – Opsummering

Her har vi en af de mest klassiske stole fra Wegner, som nemt kan betragtes som værende grundstenen for hele Wegners karriere. PP501/ PP503 kan således betragtes som grundstene for mange andre Wegner stole, og især Y-stolen er en direkte videreudvikling af denne stol. Stolen går under navnet Den Runde Stol, som blev tilkendt stolen af den amerikanske presse under valgkampen i 1960. De mulige træsorter tæller eg, ask og kirsebær. Herudover får du forskellige behandlingsmuligheder som lak og olie samt mulighed for forskelligt flet/stof.

  • Producent: PP Møbler
  • Design år: 1949/1950
  • Bredde: 63 cm
  • Dybde: 52 cm
  • Højde: 76 cm
  • Sædehøjde: 44/45 cm

Informationer

Modellerne PP501 og PP503 har mange navne, og kendt i Danmark som ”Den Runde Stol”, men er ligeså kendt i USA som ”The Chair” og i England som ”The Classic Chair”, grunde konstruktionen af træ i en periode, hvor fokus især var på brugen af krydsfiner. Den Runde Stol var især med til, at bane vej fra Wegners designer stole, da stolen blev benyttet i en tv-udsendelse af præsidentkampagnen imellem Nixon og Kennedy i 1960. Stolen består af tre stykker af træ, som igennem en snedig konstruktion, har skabt en stol som kan holde i mange generationer. Der er forskel på model PP501 og PP503, og denne forskel findes ved selve sædet, hvor PP501 indeholder et flettet sæde og PP503 et polstreret sæde af stof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *