Børnestole er ikke umiddelbart det man forbinder med Hans J. Wegner, men ikke desto mindre finder man stolen CH410 med kaldenavnet ”Peters Stol”. Stolen blev designet i 1944 og historien fortæller, at CH410 blev designet da Hans J. Wegner manglede en dåbsgave til Børge Mogensens søn ved navn Peter.

De vigtige grundelementer ved stolen CH410 er, at den nemt kan samle og tages fra hinanden, og i en ikke-samlet version ikke fylder særlig meget. Stolen blev designet omkring samme tid, hvor Wegner var i gang med at designe Kinastolen, som ligeså ikke skulle samles med brugen af lim eller skruer. Wegners tanker var således, at børn selv skulle kunne samle stolen og tage den fra hinanden igen, for på denne måde at tilføje et ekstra element til stolen. Der er således tale om en barnestol fra Wegner, som ikke kun er en stol, men også et stykke interaktivt legetøj (som således var en del forud for sin tid).

Konstruktionen af CH410

Konstruktionen er gennemtænkt og simpel således, at alle børn på kort tid kan forstå og samle stolen. Der er endvidere tænkte over sikkerheden således ingen kan komme til skade, og alle hjørner er afrundet mv. Ser man på alle stole fra Wegner, så kan det være svært at skabe nogen større forbindelse til eksisterende stole og deres konstruktion. Grundideen med stolen er simpel, og vækker barnets evne til at forså ting i to dimensioner og herefter skabe noget i tre dimensioner.

CH410 ”Peter Stol” blev en del af FDB

Da CH410 var en gave til Børge Mogensens søn, så var det også tænkeligt at stolen skulle blive en del af FDB-sortimentet. Kort herefter blev legestolen/barnestolen en del af FDBs møbelsortiment, og der blev ligeså udviklet et bord til stolen.

CH410  Peters Stol – Opsummering

Indeholder hjemmet allerede en række stole fra Hans J. Wegner, så kan det være en mulighed ligeså at udvide til børneværelset. Med stolen CH410 designede Wegner i 1944 en børnestol, som hurtig skulle blive en del af de danske hjem. Stolen går under navnet ”Peter Stol”, da den var ment som bådsgave til Børge Morgenens søn Peter. Stolen fås kun i én udgave og kan samles af børnene selv.

  • Producent: PP Møbler
  • Design år: 1944
  • Bredde: 42
  • Dybde: 32
  • Højde: 47
  • Sædehøjde: 26

Informationer

Hvad der adskiller CH410 stolen fra mange andre Wegner stole er, at stolen ikke er samlet med hverken lim eller skruer. Begrundelsen herfor er, at der ligeså er tale om et stykke legetøj såvel som en stol. CH410 har i samlet tilstand funktion som en stol, men kan også benyttes som et interaktivt stykke legetøj, da barnet selv kan selve og skille stolen ad.

>> Se nyeste indlæg fra danske DIY blogs her <<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *