I Danmark kender vi den som skalstolen CH07, og betragtes også af mange som ”den oprindelige skalstol”, selvom både Hans J. Wegner og en række andre designere igennem tiden har udviklet en række skalstole. Igennem tiden tillægges der ofte mere tiltalende navne til Wegners stole, og dette er således også tilstedeværende med Wegner CH07, som er kendt under navnet ”Smiley”, hvilket dog er mest fremtrædende i USA.

I dag bliver Wegner skalstol CH07 produceret af Carl Hansen & Søn, som ligeså står for en række andre Wegner stole som f.eks. Y Stolen (model CH24). Ser man på stolen fra alle vinkler, så vil man hurtigt opleve at denne er opbygget omkring en stram geometrisk struktur, som både er med til at fuldende designet, men ligeså med til at skabe en holdbar stol. Denne geometriske struktur samt de flotte benene er med til, at skabe en majestætisk stol med et kraftigt udseende, som man kender fra en række populære stole fra Hans J. Wegner.  

Hvad der især adskiller Wegner CH07 fra andre modeller er, det unikke vingformede sæde man finder ved siddeskallen, som næsten er bred nok til to, men samtidig giver den perfekte komfort til alle mennesker. Med CH07 er man sikret en stabil stol, grunden opbygningen af benene og deres tilknytning til resten af stolen. Især ryggen er stabil, hvilket kan være svært at opnå med skalstole, men dette opnåede Hans J. Wegner med CH07 grunde det dobbelt lamineret stel, som er at finde på stolen.

Den majestætiske form, det æstetisk flotte layout samt det ergonomiske design har gjort Wegner CH07 til en fremtrædende stol indenfor danske møbeldesign. CH07 stolen kan benyttes flere steder i boligen, men vil ofte være praktisk at benytte som f.eks. lænestol i stuen eller udsmykning i gangarealer.

Historien bagved Skalstolene

Hans J. Wegner havde i mange år interesse for skalstolene, dvs. stole produceret af en trækonstruktion bestående af sammenlimede træmaterialer – og primært bestående af en skal. Ideerne til de oprindelige skalstole gik tilbage til 1943, men først i 1948 præsenterede Hans J. Wegner to skalstole modeller og CH07 kom på markedet i 1963. Med sine gener tilbage til flyindustrien var ideen, at lave meget holdebare stole i krydsfiner.

Modellen CH07 blev til i 1963, og blev udviklet af værkføre Nils Thomsen i samarbejde med Hans J. Wegner. Fokus fra Wegners side var, at skabe en skalstol som ville være billige i produktion, men hvor der samtidig var fokus på komfort.

CH07 og andre modeller

Skalstolen CH07 fra Wegner, er beslægtet med en række andre brede og pompøse stole, og derfor kan man hurtigt sammenligne med f.eks. Påfuglestolen (model PP550), Flagline stolen (model pp225), Ox-Chair (model EJ 100) samt Cirkelstolen (model PP 130). Dette betyder således, at ønsker du at skabe en pompøs indretning med stole fra Wegner, så vil det være fordelagtigt at kigge efter disse modeller.

Af mange bliver CH07 betragtet som en af de klassiske og mest kendte Wegner stole, samme med modeller som Y-stolen (model CH24) samt Påfuglestolen (model PP550).

Skalstolen CH07 – Opsummering

Wegner CH07 er en af de få Wegner stole, som ikke i Danmark har fået et kaldenavne. Dog benyttes navnet ”Smiley” omkring stolen i USA og en række andre lande, hvilket hurtigt giver mening med formen af sædet. Hele produktionen af skalstole strækker sig tilbage til 1943, men Skalstolen CH07 blev designet i 1963. Modellen produceres i træsorterne bøg, røget eg, valnød, ask og eg. Herudover kan du få stolen behandlet i olie eller lak. Når det kommer til selve polstreringen af stolen, så finder der rigtig mange valguligheder som strækker sig over 5 stofmuligheder og 3 lædermuligheder.

  • Producent: Carls Hansen & Søn
  • Design år: 1963
  • Bredde: 74
  • Længde: 83
  • Højde: 74
  • Sædehøjde: 38

Informationer

Skalstolen blev udviklet med fokus på, at den ville være billigere i produktion, end en stol kun produceret end en snedker. Dette var formålet for både Hans J. Wegner og Niels Thomsen, som var med til udviklingen af stolen. CH07 passer perfekt som lænestol i stuen, eller som en ekstra siddeplads foran fjernesynet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *