Sammen med modellen CH29, som også betegnes som en Savbukkestol, så er CH28 Savbukkestolene nogle af de eneste der stadig produceres i dag. Stolen CH28 er storebroren til CH29, og blev således produceret året før i 1951. Rent visuelt adskiller de to stole sig ved, at CH28 savbukkestolens armlæn og den bredere konstruktion. CH28 var Hans J. Wegner første bukkestol, og blev designet med udgangspunkt i en foldestole. På trods af at foldestolen var forgængerne til Wegner CH28,  så mangler CH28 Savbukkestolen den primære evne man kender fra en foldestol, da denne således ikke kan slås sammen. Der er således med CH28 tale om en fast-frossen foldestol.

Konstruktionen

Alle bukkestole fra Hans J. Wegner er kendetegnet ved, at de har en rigtig holdqbar konstruktion, som tillader at stolen går i arv. Selve bukkekonstruktionen skaber holdbarheden, og armlænet og ryglænet skaber komforten. Som det fremgår er ryglænet fri fra sædet, hvilket er med til at give den gode komfort, som vi kender det fra Wegner stole. Selve de forreste ben er med til, at givet ryglænet en hældning, som gør stolen endnu mere behagelig at sidde i.

CH28 Savbukkestolen er kendetegnet ved, at der er tale om en ”flyder” selvom der er et stol. Dette skal forstås på den måde, at både sædet og ryglænet er store, og giver plads til leg med siddestilen. En funktion som du ikke finder særlig meget, ved de andre bukkestole fra Hans j. Wegner.

Hans J. Wegner brugte meget tid på, at skabe en lige så god konstruktion ved de to armlæn, som ved selve stolen. Som det fremgår yderligt af konstruktionen, så er dette opnået ved, at benytte forben såvel som bagben til dette arbejde.

Det visuelle ved Wegner CH28

Med introduktionen af CH28 begyndt Hans J. Wegner at lege med materialerne, og som det ses benyttede han to forskellige træsorter. Den første CH28 Savbukkestol var udstyret med både teak og eg. Den dag i dag benytter man eg og valnød. Herudover kommer stolene også i én træsort, hvor du kan få hele stolen i eg. Vælger du to forskellige, så vil sædet og ryglænet være i en anden træsort end selve stellet på stolen. Det er selvfølgelig en smagssag, men der er helt sikkert noget tiltalende ved den oprindelige sammensætning.

CH28 Savbukkestol – Opsummering

Med CH28 Savbukkestolen, er der tale om den første bukkestol fra Hans J. Wegner, som blev designet i 1951. Stolen er storbror til CH29, men adskiller sig især fra denne med sin bredere konstruktion. Stolen kan fås i eg eller i en sammensætning af eg og valnød, hvor sædet og ryglæn er i en anden træsort. Herudover får du en række muligheder for overfladebehandling, som gør stolen helt unik for dig.

Producent: Carls Hansen & Søn

Design år: 1951

Bredde:  cm

Dybde:  cm

Højde:  cm

Sædehøjde:  cm

Informationer

Med bukkekonstruktionen indførte Wegner en konstruktion, som var ufattelig holdbar ift. andre stole på markedet. Udover at selve konstruktionen af benene skaber den gode konstruktion, så skaber de også en hældning på ryglænet, som skaber en god siddekomfort. Det store ryglæn samt denne holdning, er med til at skabe en god stol til både spisebordet og resten af huset. F.eks. benyttes CH28 savbukkestolen også som kontorstol i de danske hjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *