Stolen CH29 som også går under navnet ”Savbukkestol”, befinder sig under den kategori af stole, som Hans J. Wegner betegnede ”bukkestole”. Hvad der betegner en bukkestol er kort og godt, at den ligner en foldestol, men dog uden at kunne foldes sammen – således der er tale om en fastfrosset foldestol. CH29 savbukkestolen er en af de meste kendte bukkestole, og således også grunden til, at denne stadig bliver produceret den dag i dag. Udover CH29, så bliver bukkestolen CH28 også stadig produceret.
Konstruktion
Selvom du ofte vil læse det omkring Wegner stole, så er det med CH29 savbukkestolen tale om en stærk konstruktion. Selve stolen består af otte dele, som gennem den benyttede konstruktion, skaber en særdeles god holdbarhed. Som man formentlig allerede kan se på billedet, så er hele stolen bygget op omkring, at vægten er for oven, og at konstruktionen kun bliver stærkere jo længere ned man kommer.
>> Find også de seneste indlæg fra danske DIY blogs, således du kan indrette dit hus med dine egne kreationer <<
Wegners fokus har med CH Savbukkestolen været på, at minimere materiale forbruget, men stadig skabe en ergonomisk behagelig spisebordsstol. Som det ses med nogle andre Wegner spisebordsstole, så benyttes armlænet (og til dels ryglænet) som en bærende del af konstruktionen. Dette er ikke tilfældet her, men selve bukkekonstruktionen skaber på trods af dette, en meget stærk stol.
Det visuelle udtryk
Det visuelle udtryk er præget af især bukkeformen, men også selve ryglænet, som på afstand ikke fremviser hvor komfortabel stolen egentlig er. Med CH29 Savbukkestol får du en meget åben ryg, som dog grundet svinget og den optimale placering, giver en ideel støtte til ryggen. Herudover har selve ryglænet fået en optimal hældning, grundet hele bukkekonstruktionen, hvilket ligeså er med til at skabe den optimale støtte til ryggen.
Wegners Bukkestole
Hans J. Wegner har lavet en række bukkestole, som alle er tæt relateret til foldestolene, dog i en fastfrossen udgave. I rigtig mange udgaver af bukkestole (fra andre designere) ses den karakteristiske A-form, når stolen ses fra siden. Denne feature går igen ved Hans J. Wegner, men i langt de fleste tilfælde, er de bagerste ben dog lodrette, for at skabe den bedste konstruktion.
Igennem tiden er der blevet produceret mange bukkestole, både af Wegner, og andre danske designere. En af grundende hertil er, at selve bukkekonstruktionen, skaber en meget stærk og enkel konstruktion – dog uden at kræve særlig mange materialer.
CH29 Savbukkestol – Opsummering
Er du på udkig efter en stol i en simpel konstruktion, så kan en af hans bukkestole være at foretrække. Med CH29 Savbukkestolen, får du det simple og enkelte design fra bukkestolene sammensat, med en holdbare konstruktionen. Sammensætningen af benene og ryglænet giver en holdbare konstruktion, men er også med til at give en komfortabel spisebordsstol. Stolen kommer i eg eller bøg, og med en række forskellige polstreringsmuligheder som bl.a. dækker stof og læder.
Producent: Carl Hansen & Søn
Design år: 1952
Bredde: 53 cm
Dybde: 49 cm
Højde: 81 cm
Sædehøjde: 44 cm
Informationer
Selvom der er blevet produceret mange stole, af både Wegner og andre designere, som kunne betegnes som bukkestole, så er CH29 en af dem man husker. Stolen har fået navnet Savbukkestolen, og produceres stadig den dag i dag. Stolen har, grundet bukkekonstruktionen, en rigtig god holdbarhed, og vil kunne fungere i mange generationer. Selve placeringen og hældningen på ryglænet gør, at man sidder rigtig godt i denne spisebordsstol.