De kinesisk inspireret stoles blev især populære i Danmark i 1930’erne, hvor en række af disse blev fremstillet på Snedkerlaugsudstillingen. Det var dog først i 1945 at Hans J. Wegner kom frem med hans stol, som vi i dag kender under navnet Kinastolen. Det som allerede fra starten fangede Hans J. Wegner ved de kinesiske stole var, at de ikke blev samlet med hverken lim eller søm/skruer. En proces han også senere tog til sig, da han designede Peters Stol.

Det var på opfordring af Fritz Hansen, at Hans J. Wegner påbegyndt designet af Wegner Kinastolen, da han ønskede sig en stol med rundet kopstykke, men som dog skulle afskille sig fra Fritz Hansens egen Wienerstol ved, at være nemmere at producere. Det vidste sig at selvom den første Kinastol fik succes, så skulle Hans J. Wegner igennem fire Kinastole for, at finde den helt rette og ”endelige” udgave af Kinastolen. Den Kinastolen som vi kender og kan købe i dag, er modellen der blev designet i 1945, og som således er den fjerde udgave af Wegners Kinastol. I dag bliver stolen både produceret af Carl Hansen & Søn samt af Fritz Hansen.

Wegner brugt lang tid på forbedringer og designet af Kinastolen, da han ønskede at adskille sig fra andre. Der blev således brugt tiden på, at udforme det helt korrekte ryglæn såvel som stoleben – både fra et design- såvel som funktionalitetssynspunkt. Selvom de fleste af disse Kinastolene blev taget godt imod, så skulle der fire udgaver til, før den endelige stol fra 1945 blev færdig. Man siger ofte omkring den sidste udgave af Kinastolen, i forhold til de tidligere udgaver, at den er mere danske og mere folkelig. Stolen bliver mindre ”magt”-præget, og kom tættere på de tidligere bondemøbler, som folk allerede elskede.

Andre Wegner stol med relation til Kinastolen

Kinastolen havde en stor indflydelse på Hans J. Wegners kommende stole, og der ses elementer herfra i en række stole. Men en af de stole som især kan takke sin eksistens herfra, er den poplære Y Stol, som faktisk blev produceret direkte på baggrund af Kinastolen.

Historien lyder at Carls Hansen & Søn ønskede at Hans J. Wegner skulle designe dem en Kinastol, hvilket dog endte med at Wegner tegnede en helt anden stol, som vi i dag kender som Y stolen. Grunden var at Y Stolen skulle være nem at producere, og skulle kunne benyttes som spisebordsstol, hvilket Kinastolen ikke altid kunne, da den grundet armlænet, ikke kunne komme helt ind til bordet.

PP56/66 Kinastolen – Opsummering

Når det kommer til PP56 og PP66, så er der tale om to Kinastole, som fremstår som en klassisk Wegner stol. Stolene har en række muligheder for sæde, træ og farve. Stolen kommer i en udgave både med flet og med polstret sæde. Herudover har du en række valgmuligheder ved træsort som bl.a. tæller eg, kirsebær og ask.

  • Producent: PP Møbler
  • Design år: 1945
  • Bredde: 58 cm
  • Dybde: 516cm
  • Højde: 79 cm
  • Sædehøjde: 42 cm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *