PP505 stolen fra Wegner, som også går under navnet ”Kohornstolen”, er endnu en af Wegners stole fra dyre-universet som f.eks. PP550 Påfuglestolen og PP518 Bull Chair. Af disse kommer Kohornstolen dog tættest på stolen vi kender under navnet ”Bull Chair”, da den synlige samling der ses på PP505 også er at finde herpå.

Stolen blev designet af Hans J. Wegner i 1952, og fokus var således på en stol med god komfort til både ryg og arme, men dog med den forskel fra Bull, at PP505 kunne skubbes ind under spisebordet. Der er således tale om en praktisk spisebordsstol fra Wegner, som vil optage så lidt plads som muligt ved spisebordet. Endvidere gør konstruktionen således, at du nemt kan rejse dig fra stolen til alle sider, og er således perfekt velegnet til de små boliger.

Konstruktionen af PP505

Da PP505 Kohornstolen kun består af to stykker træ, så er der tale om en yderst stærk konstruktion, som giver dig en stol der kan holde i mange generationer. Selve fladerne hvor sammensætningen af stolen sker, er stor, hvilket giver en yderligere stabilitet til PP505. Selve konstruktionen som vi ser i ryglænet er således den synlige samling, men samtidig også tiltænkt som et flot ornament, som går igen på en række Wegner stole.

Der er over flere omgange blevet nævnt, at ingen designere igennem tiden har taget så stor interesse i selve stolens brug, som var tilfældet med Hans J. Wegner. Dette er især synligt med PP505 Kohornstolen stolen, hvor hele designet tydeligt er bygget op omkring ideen om, at skabe den mest holdbare stol. Det er ligeså et stort kvalitetsstempel til alle Hans J. Wegners stole den dag i dag.

PP505 er en af de modeller som Wegner specieldesignede til PP Møbler for, at gøre det muligt at producere disse i større partier, således at en snedker ikke skulle involveres i alle stole. Ideen var endvidere at skabe en stol der var stærk samtidig med, at træspildet blev minimeret.

Ligheder med kendte Wegner stole

Vi har allerede nævnt, hvorledes PP505 Kohornstolen har en række ligheder med andre stole fra Hans J. Wegner, hvor bl.a. Bull Chair og Påfuglestolen er blevet nævnte. Der er dog en række elementer fra PP505 som skaber en tættere forbindelse til en meget kendt stol, som f.eks. ses på den måde hvorpå benene rager op over sædet samt de afrundede stoleben. Der er således tale om den kendte Wegner stol som går under navnet CH24 Y Stol. Ofte taler man om, at PP505 Kohornstolen er en hybrid imellem en Bull og en Y-stol.

PP505 Kohornstolen – Opsummering

Med PP505 som også går under navnet ”Kohornstolen”, får du en Wegner stol, men en række flotte designelementer som du kender det fra andre kendte Wegner stole. Stolen har et ryglæn som har tætte rødder til Bull Chair samtidig med, at den har ben og sæde som læner sig tæt op af den populære Y-stol. Der er således tale om en flot designet Wegner stol, med fokus på siddeoplevelsen såvel som designet. Selve sædet kommer i natur- og bleg udgave, og træsorterne strækker over eg, ask og kirsebær.

  • Producent: PP Møbler
  • Design år: 1952
  • Bredde: 55 cm
  • Dybde: 51 cm
  • Højde: 76 cm
  • Sædehøjde: 45 cm

Informationer

Ser man på dimensionerne, så adskiller PP505 sig ikke fra Y-stolen, og herved kan stolen nemt benyttes til spisebordsstol såvel som i mange andre rum som f.eks. gangareal, stue samt soveværelset. Stolen består kun af to stykker træ som er sammensat i ryglænet, hvilket skaber den synlige sammensætning, som ifølge Wegner er en del af det flotte design. Udover at være en del af designet, så er sammensætningen af to stykker træ også begrundet med det faktum, at det skaber en mere stabil stol, som skal kunne modstå flere generationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *