Når det kommer til at få børn med i køkkenet – hvilket er noget de fleste har et ønske om – så gælder det om at komme godt fra starten. Derfor har vi dedikeret dette indlæg til, hvordan du starter ud, når du ønsker at få dine børn med i køkkenet.
Det første spørgsmål – alderen?
Det første spørgsmål som selvfølgelig melder sig er, hvor gamle børn skal være, før de aktivt kan deltage i madlavningen. Der er selvfølgelig ikke kun ét korrekt svar her. Det vil selvfølgelig komme an på det enkelte barn og den enkelte familie.
Ofte vil man opleve, at børn viser interesse for at deltage i køkkenet i en alder af 2-3 år. Dette betyder ikke nødvendigvis, at de faktisk kan deltage, men fundamentet for at påbegynde den fælles madlavning er etableret i denne alder.
Der er dog mange familier som har erfaret, at det gør den fælles madlavning nemmere på sigt, at børnene har være med i en tidlig alder.
Det næste spørgsmål – sikkerhed?
Igen er der ingen svar som er de rette for alle. Det eneste som de fleste familier kan blive enige om er, at der skal være konstant overvågning i første mange gange i køkkenet. Derfor kan det også være en god ide, at der er flere i køkkenet, evt. både far og mor, så der altid er et par ledige hænder fri.
De næste områder er selvfølgelig at sikre at varme og skarpe genstande er sikret korrekt. Når det kommer til selve varmen, er det således anbefalet, at der i køkkenet gøres brug af induktionskomfur. Dette fjerne selvfølgelig ikke alt varmen, kun den på pladen, men dette er også ofte hvor problemerne opstår. Læs mere omkring dette på gryder-til-induktion.dk.
Herefter kan det være en ide at fjerne alle skarpe knive fra steder i køkkenet, hvor disse kan nås af børn. Her skal man altid tænke ekstra meget over, hvor langt barnet egentlig kan nå ind på bordpladsen fra den position som de er i.
>>> Læs mere omkring børn i køkkenet her.
Det sidste spørgsmål – hvad?
Der er en række naturlige madopskrifter ift. aftensmad, bagning etc., som vil være nemmere at udføre i køkkenet med børn. Der er familier som har erfaringer med at forsøge sig med aftensmad, da det giver børn mere lyst til at prøve nyt mad, hvis de har deltaget i tilberedningen. Dog er aftensmad også oftere varmt, og herved kan problemer som før opstår.
Ved bagning vil man ofte ikke have problemstillingen omkring mad, og herved vil dette af mange familier være at foretrække som en opstart. Her kan det være en ide, hvis man har børn som gerne vi, smage på made løbende, f.eks. at lave opskrifter som kan spises løbende.
Over på det engelsk magasin Delicious har de sammensat en lækker kategori med opskrifter, som er særlig gode at forsøge med børn i køkkenet. Find dem her: https://www.deliciousmagazine.co.uk/collections/easy-baking-recipes-to-make-with-kids/