Med Wegner Påfuglestol er der tale om en prægtig stol, som kun kan få folk til at slå øjnene op. Stolen er ofte blevet omtalt som værende den stol, som satte Wegner i gang med design af store og ødsle stole. Den første Wegner Påfuglestol blev udviklet i 1947 sammen med Nils Thomsen, og allerede kort herefter blev den sat i produktion. Hurtig efter introduktionen blev stolen en succes, da stolen var et friskt pust til periodens kedelige of firkantede pindestole. Wegners fokus var at arbejde eksperimenterende for at opnå det maksimale udbytte, uden dog på nogen tid at gå på kompromis med selve konstruktionen eller funktionen af Påfuglestolen.
Selvom Wegner stolen faktisk har navnet PP550, så kender folk den under navnet ”Påfuglestolen”, som faktisk ikke er fremkommet fra Wegner selv, men faktisk fra møbelarkitekten Finn Juhl. Selvom man ikke vidste det dengang, så var dette formentlig startskuddet til en lang række prægtige stole fra Wegner, i det såkaldte ”dyre-univers”, hvor dyr som f.eks. køer, bøfler og okser lagde navn til en række Hans J. Wegner stole.
Fra starten var man ikke glad for PP550 af den grund, at det var en dyr stol at producere, hvilket den stadig er i dag, hvor den også kun produceres én gang om året. En af grundene hertil er primært, at den stor bue på stolen er lamineret af flere stykker, fremfor dampbøjet, simpelthen for at skabe mere stabilitet og endnu vigtigere en mere præcis bue.
Hvor behagelig er Wegner Påfuglestolen?
Hvis man tidligere har prøvet f.eks. en pindestol, dvs. en stol med ”pinde” som ryglæn, så kan man nemt være i tvivl omkring, hvor komfortabel PP550 egentlig er. Svaret er meget kort, da der er tale om en Wegner stol, som næsten altid er ligmed en komfortabel siddeoplevelse. Hvis du ser på Påfuglestolen vil du se, at der er foretaget udfladninger af de enkelte pinde i ryggen, med det simple formål at skabe en exceptionel ryg som er både dekorativ såvel som ergonomisk. Selve området hvor pindens udfladning befinder sig, passer præcis med hvor du ville placere dine skulderblade.
Forklaringen af formen på PP550
Selvom Hans J. Wegner godt kunne lide at have sin humoristiske side med, når han designede sine stole, så er Påfuglestolen PP550 et godt eksempel på, at der er en god forklaring af alle elementerne. Først of fremmest er selve træet valgt for, at få stolen til at passe ind med andre møbler fra hans sortiment, men endnu vigtigere, så er der faktisk en god forklaring på buen. Hele ideen med den vifteformede bue var, at stolen ikke måtte stoppe hverken lysindfaldet eller skygge for rummet, og man skulle kunne se hele indretningen selvom stolen var stor. Dvs. med en Wegner Påfuglestol er du sikret, at øjet kan vandre igennem hele indretningen og se helheden deri. Endvidere er stolen indrettet således, at den kan dekorere både væg og gulv med flot lysindfald, hvis blot den stilles i den rigtige belysning.
PP550 – Påfuglestolen – Opsummering
Er du på udkig efter en af de oprindelige Hans J. Wegner stole, som virkelig satte fokus på hans evner? Så er PP550 helt sikkert en af dem, som du skal kigge en ekstra gang efter. Stolen PP550 er blevet tilkendt navnet ”Påfuglestolen” hvilket flot betegner måden hvorpå, den prægtige vifteformede bue spreder sine vinger. Stolen er udarbejdet med fokus på de ergonomiske aspekter, og er således udover sit flotte syn, en stol man har lyst til at sidde i. Selve stolen kommer i både en eg og en ask-udgave, som begge fås i en række forskellige overfladebehandlinger som f.eks. sæbe, bioolie eller lak.
- Producent: PP Møbler
- Design år: 1947
- Bredde: 76 cm
- Dybde: 76 cm
- Højde: 103 cm
- Sædehøjde: 36 cm
Informationer
Folk bliver ofte overrasker over, hvor god Påfuglestolen egentlig er at sidde i, da den på billedet kan se en smule hård ud. Men, ligesom med mange andre stole, har Wegner haft fokus på det ergonomiske aspekt af stolen. Dette betyder ved Påfuglestolen, at denne har udfladninger af pindende præcis hvor du ønsker at støtte ryggen. Denne stol er blot en af mange fra Hans J. Wegner dyre-univers, hvor både fantasi og godt stoledesign gik op i en højere enhed.